Uiergezondheid – Op zoek naar het beste dipmiddel

Speendesinfectie, wat is de perfecte dip?

Over het nut van spenen dippen (beter) of sprayen (makkelijker) hoeven we tegenwoordig bijna niemand meer te overtuigen. Zeker zolang de melkmachine een prominente veroorzaker blijft van uierinfecties is het erg belangrijk om spenen te ontdoen van bacteriën, vóór- en/of na het melken.

De kunst is om dit zodanig te doen dat liefst alle kwaadwillende verwekkers (bacteriën, virussen, schimmels) op het moment van dippen in korte tijd worden gedood én er een bescherming wordt aangebracht tot de volgende melkbeurt. Jodium is ongeschikt als speendesinfectie, tenzij je er veel verzachtende ingrediënten aan toevoegt, maar dan blijft de desinfectie weer sterk achter. Ditzelfde geldt voor bijna alle andere actieve stoffen; sterke doding betekent meestal verschralende huid dus moet je dit compenseren, met als gevolg dat beide niet optimaal zijn. De oplossing hiervoor is een spenendip op basis van 2 componenten waardoor én een uiterst effectieve afdoding ontstaat, én een ideale verzorging voor de speenhuid. Een dergelijke spenendip kent vereenvoudigd het volgende principe:

Natriumchloriet + melkzuur –> productie Chloordioxide

Chloordioxide is een ongekend sterke oxidator, waardoor nagenoeg alle ééncelligen worden gedood zonder huidstructuren (speenhuid, handen) aan te tasten. Het melkzuur zorgt daarnaast nog extra voor een gezonde en zachte huid.  ‘The best of both worlds’ dus.

Er zijn maar enkele dipmiddelen op de markt welke volgens dit principe werken. Zorg dat je er één te pakken krijgt!! Let bij het kiezen dan vooral op de dodende werking van het product en daarna op de prijs. Heel wat veehouders hebben ondertussen deze keuze al gemaakt, vraag dus naar referenties!

Tot snel, op cowshopping.nl

Vriendelijke groet,
Herman en Ferdinand
COWSHOPPING.nl

Menu