Vitaal melken (V)

Vitaal melken

Een 5-delig Blog over de zin- en onzin van machinaal melken

Vandaag het vijfde en tevens het laatste deel uit deze serie.Elk Blog blijft op deze pagina te lezen en kan dus prima als naslagwerk gebruikt worden. Heel graag zien we je reactie op de inhoud tegemoet.

I     (6 september)             Kunnen wij eigenlijk nog wel melken?

II    (21 september)           Opzet en lay-out van een goede melkmachine

III   (30 september)           Veel voorkomende fouten in de melkinstallatie

IV   (5 oktober)                  Het hart van de melkinstallatie: het pulsatiesysteem

V    (12 oktober)               Is een droogstand zonder antibiotica wel mogelijk?

V    (12 oktober)     Is een droogstand zonder antibiotica wel mogelijk?  

Blijkbaar worstelen we behoorlijk met het verantwoord ‘droogzetten’ van koeien. Selectief droogzetten geeft behoorlijk discussie (welke dieren wel/niet?), een bekende teatsealer zorgt voor veel ergernis, een preparaat voor het stoppen van melkaanmaak (!) zorgde enige tijd terug voor zieke koeien en een nieuwe teatsealer bleek recent verkleefd uierweefsel tot gevolg te hebben.

Het geeft aan dat binnen ons huidige management een optimale uiergezondheid maar moeilijk is te realiseren. Alle hulpmiddelen ten spijt, met een (terecht) beperkte antibiotica inzet komen teveel dieren met meer problemen de droogstand uit dan ze ermee in gaan.

En dat is niet zo vreemd.

Het probleem zit hem niet zo zeer in die periode van niet-produceren op zich, maar in de ideale omstandigheden die worden gecreëerd voor verwekkers om hun verziekende werk te kunnen doen.

Twee processen spelen hierbij een belangrijke rol.

Ten eerste, het verzwakken van de ‘first line of defence’, het weefsel en het slotgat van de speen. Tuurlijk, de buitenkant van het slotgat bekijken we goed. Een speen waar bij het inbrengen van de injector het slotgat nauwelijks is te vinden, dat hebben we het liefst maar helaas lukt dat maar zelden. Daarnaast is de binnenkant van de speen vaak ook beschadigd. Dit zien we niet, maar het is er wel (de binnenkant heeft beschadiging, veroorzaakt door de melkmachine).

Conclusie is dat dit komt door het melken.. vanaf het afkalven tot nu, het moment van droogzetten. Een hele lactatie lang mishandelen we de speen en nu zitten we met de gebakken peren. Pasta’s en antibiotica moeten ons nu redden.

Ten tweede, het continue infecteren van het uier met ziekteverwekkers. Dr Derek Forbes liet het al zien, meer dan 40 jaar geleden. Meer recent onderzoek (Graeme Mein et al) toonde met ultrasone beelden aan dat de melkmachine juist melk, en bacteriën, in het uier omhoog kan ‘pompen’:

“4. Dispersing Bacteria within the Udder
Cinefilm and cine-radiographic studies as well as ultra-sonic techniques have shown that about  one third of the milk volume present in a teat sinus just before the liner starts to close, is  “pumped” back up into the udder cistern by the closing liner.”

Duidelijke aanwijzingen dat we dus gedurende de lactatie dagelijks bacteriën het uier inbrengen. Die hebben dan tijdens de droogstand alle tijd om lekker aan het werk te gaan. Pasta’s en antibiotica moeten ons weer redden.

De boodschap is deze: Met de huidige melktechniek zal het erg moeilijk / onmogelijk zijn om een goede uiergezondheid te handhaven. De machine brengt dagelijks nieuwe bacteriën in het uier en jij moet met allerhande hulpmiddelen alle zeilen bijzetten om dat weer recht te breien. Tel daar bij op dat koeien minstens één lactatie langer mee moeten en het antibiotica gebruik nog sterk naar beneden moet worden bijgesteld.

Noem het een uitdaging. Hulp nodig?

0518-432 873

Vriendelijke groet,

Herman en Ferdinand

COWSHOPPING.nl

2 reacties. Reactie plaatsen

  • Marinus de Vries
    12 oktober 2016 22:03

    weten jullie het beter als Johan Grolleman of de GD? als dat zoo is wat is er dan anders als hun verhaal of natte metingen?
    groet Marinus

    Beantwoorden
    • Dag Marinus,

      Een en ander vult elkaar aan. Een natte meting geeft informatie die op het oog niet is te zien, maar is meestal wel een bevestiging van wat er in de installatie plaatsvindt aan bijvoorbeeld vacuüm schommelingen of remming in de melkstroom. Dát dit aan de hand is kan meestal wel worden ingeschat door de lay-out van de installatie goed in kaart te brengen. Dit laatste wordt vaak niet voldoende gedaan.
      Groet, Herman en Ferdinand

      Beantwoorden

Laat een reactie achter op Marinus de Vries Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu