Is broei in mais een management probleem?

Is broei in mais een management probleem?

Algemeen

Hoe kunnen we de maiskuil het beste inkuilen? Zijn extra melkzuurbacteriën in de maiskuil wel nodig? Hoe voorkomen we broei en krijgen we de beste kwaliteit maiskuil? Dit zijn enkele vragen waarop we in zullen gaan.

Van nature bevat de maisplant al melkzuurvormende bacteriën. De onderlinge verschillen zijn echter zeer groot. De capaciteit om snel en veel melkzuur te vormen wordt niet herkenbaar beïnvloed door bijvoorbeeld het ras, rijpstadium, bemesting of bemestingsintensiteit.

Mais bevat veel zetmeel, waardoor bij zelfs een kleine hoeveelheid melkzuurbacteriën de pH-waarde al verlaagd wordt. Hierdoor wordt de maiskuil stabiel. Echter blijkt dat bij 80% van de gevallen de van nature aanwezige melkzuurbacteriën niet toereikend zijn voor een snelle pH-daling (binnen 3 dagen). Door toevoeging van extra melkzuurbacteriën wordt dit conserveringsproces ingekort en gaan er minder voedingsstoffen verloren en wordt de maiskuil beter verteerbaar. Dus toevoegen is wenselijk, maar welk middel moeten we hebben?

Homofermentatieve of heterofermentatieve bacteriënstammen?

Heterofermentatieve melkzuurbacteriën produceren een hoge hoeveelheid aan azijnzuur en helpen daardoor mee aan een verbetering van de aerobe stabiliteit van de kuil. De homofermentatieve melkzuurbacteriën zorgen niet voor een significante verbetering van deze aerobe stabiliteit. Daarentegen zorgen de homofermentatieve bacteriën voor een snellere pH daling, lagere energieverliezen, hogere voeropname en na 5 dagen is de maiskuil al weer te voeren. Ok, melkzuurbacterien erbij en wij hebben een topkuil? Of toch niet?

Technische ‘logische’ basis voorwaarden bij inkuilproces

De verbetering van de maiskuil kan natuurlijk alleen gerealiseerd worden als de volgende zaken in acht worden genomen. Hierbij geven we ook enkele praktische tips die hiermee te maken hebben:

Haksellengte; Dit spreekt voor zich, kort gehakseld (4-8 mm) is beter en sneller in te rijden dan langer gehakseld gewas. Daarentegen, hoe korter gehakseld, hoe lager het ds-gehalte.

Goed inrijden van de kuil; Door de kuil goed vast te rijden blijft er weinig lucht in de silo. Hierdoor is na het openen van de kuil de kans op luchtindringing en CO2 uitstoot gering. Voor het ‘ideale’ inkuilproces kun je het volgende aanhouden: 30-40 cm gewashoogte, inrijsnelheid van 3-4 km/u en het inrijgewicht van de trekker is ca. 1/3 deel van de in te kuilen hoeveelheid / uur (bijv. bij 45 ton / uur zal het gewicht van de trekker 15 ton moeten zijn.

Snel en goed luchtdicht afdekken; De kuil kan net zolang ingereden worden als de aanvulling hoogstens 1 dag duurt of de opgebrachte kuilhoogte per 8 uur meer dan 3 meter bedraagt. Belangrijk is dat van binnen naar buiten te kuilen, zodat niet steeds over dezelfde aanrijdplek gereden wordt. Een tussenafdekking is te adviseren als de periode tot weer bijvullen langer dan 8 uur is (bij gem. dagtemperatuur van 10ºC  en langer dan 6 uur bij 15ºC. Doe je dit niet heb je kans op ontstaan van 10-20 cm bruine strepen in de kuil! Tip: De volgende dag niet beginnen met inrijden voordat een nieuwe verse laag gewas (hoogte ca. 40 cm) is opgebracht. Anders wordt de reeds opgebouwde CO2 uitgeperst en verse lucht (O2) in de kuil gebracht.

Voldoende voersnelheid; In de winter 1,5 meter, in de zomer 2/2,5 meter/dag.

Tot slot nog iets over de aerobe stabiliteit van de maiskuil.

Volgens de DLG (duits keuringsinstituut) bestaat er geen product, die zowel de verteerbaarheid verbeterd, minder ds-verliezen realiseerd, hogere voeropname en smakelijker voer geeft, als ook significant de aerobe stabiliteit verhoogd. Er zijn daarentegen meerdere stoffen die de schimmels en ander micro-organismen remmen en bovendien de aerobe stabiliteit verhogen:

  • Sorbinezuur in de vorm van Kaliumsorbaat
  • Azijnzuur, verkregen door heterofermatieve vertering
  • Benzoëzuur in de vorm van Natriumbenzoaat
  • Propaandiol, verkregen door Lb. Buchneri in de 2 verteringsfase na 3 maanden conservering

Je kan kiezen voor 1 of meerdere van deze stoffen extra toe te voegen, maar je moet ook rekening houden met de negatieve ‘bijverschijnselen’ zoals een minder goede geur en daardoor minder smakelijk voer door de hoeveelheid azijnzuur. Het is beter om de technische voorwaarden van het inkuilproces (en het voeren, zie boven) zo goed mogelijk voor elkaar te hebben en een kwalitatief hoogwaardig, smakelijke maiskuil te maken. Extra Tip: uit recent onderzoek is gebleken dat bij een langere voorraadperiode (90 dagen i.p.v. 30 dagen) de aerobe stabiliteit met een dag verlengd wordt.

Succes met de maisoogst!

Reactie’s zijn welkom. Kijk beneden.

Tot snel, op cowshopping.nl

Vriendelijke groet,

Herman en Ferdinand

COWSHOPPING.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu